19 Aralık 2015 Cumartesi

Tek Öykü, Dört Dergi ve Bir Fanzin

Merhaba kıymetli okurlarımız, biraz sonra okuyacağınız metnin Karanfil Fanzin İdare Heyeti tarafından kaleme alınması gerekli görülmüş olup, son bir kaç gündür yaşanan "Burhan Yeşilyurt ve Siyah Oda isimli hikayesi" olarak özetleyebileceğimiz olayın şerhidir.
Birkaç gün önce bir edebiyat okuru tarafından Twitter'daki iletişim kanalımıza bir bildirim düştü. 29 Ekim 2015 tarihinde Burhan Yeşilyurt tarafından tarafımıza Karanfil Fanzin'de yayınlanmak üzere ulaştırılan Siyah Oda isimli öyküyü matbu olarak yayına almaktansa sadece sitemizde yayınlamayı uygun gördük. Bunu eser sahibinin kendisine bizatihi bildirdik. 17 Aralık 2015'te Twitter iletişim kanalımıza düşen bildirim aşağıdaki gibidir.
Meseleyi anlamak için olayı biraz irdelemek zorunda kaldık. Nihayetinde ise anlaşılan şu oldu. Burhan Yeşilyurt, Siyah Oda isimli öyküsünü Mavi Yeşil Dergi, Başka Peron, Sinada Dergisi, Karanfil Fanzin ve Davudun İnsanları isimli edebiyat yayınlarına 2015 Aralık sayılarında yayınlanmak üzere göndermiş.
Bizim şansımız var ki, bahsi geçen eseri matbu olarak yayınlama kararı almadık. Davudun İnsanları, ise 18 Aralık'ta olaydan haberdar olup, son anda eseri yayın sırasının dışına aldı. Fakat bu olay ortaya çıkmadan önce basılan ve dağıtıma giren üç dergi vardı. Mavi Yeşil'in, Başka Peron'un ve Sinada Dergisi'nin Aralık 2015 sayılarının kesişim noktası oldu Siyah Oda isimli öykü.

Buna benzer bir olay birkaç sene önce iki dergi arasında da yaşanmıştı. Fakat sehven gelişen bir hadise olmuştu. Ancak son birkaç gündür hayretle şahit olduğumuz ve tecrübe ettiğimiz Siyah Oda olayı, bundan sonra bizi daha dikkatli hareket etmeye mecbur etmiştir.

Bize eser gönderen insanlara defalarca tekrar ettiğimiz bir husus var. Bize yayınlamamız için ulaştırılan eserin daha önce herhangi bir dergide veya fanzinde yayınlanmamış olması öncelikli kriterlerimiz arasında. Karanfil Fanzin'de yayınlanan bir eserin ise bizden sonra herhangi bir dergide veya fanzinde yayınlanmayacak olması bir diğer kriterimiz. Aksi durumda yayıncılık adına etik olmayan ve hiç kimsenin arzu etmeyeceği sonuçlar doğmakta.

Eser sahibi, eserini yayınlatmak için aynı anda beş, altı dergiye gönderirse neyi amaçlamış olur?
1. Yayıncılık ve eser yayınlatma üzerine hiçbir bilgisi bulunmayan ve bu saygın uğraşın genel geçer ahlak yasalarından bihaber olan birisi olduğu herhangi bir amacı olmayabilir.
2. Eserini aynı anda birden fazla dergi veya fanzinde yayınlatarak, yayıncılarla kendince dalga geçmeyi amaçlamış olabilir.
3. Her yerde kendi isminin görülmesinin ve öyküsünü herkese okutmak adına birçok dergiye aynı anda yayınlatmak suretiyle şöhreti(!) amaçlamış olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.