8 Ağustos 2015 Cumartesi

Gidecek Bir Düğün mü Kaldı? - Lili Arthur

Yenilmek ile kaybetmek arasındaydık ve biz elimizle koymuş gibi kaybettik. Toprağı insanın dışına öteledik ve bu kaybedişimizin ilk adımı oldu. Şahsiyet mefhumuna karşı yüzümüzü buruşturarak yaklaşışımız böyle oldu. Hayata karşı buçuk kaldık. Eksilen tarafımızla, aksayan ayağımızla, hırıltılı yürüyüşümüzle ve adres sora sora kayboluşumuzla bir bütün olduk. Eksilen köşemize geçirdiğimiz plastik yamalar, aksayan ayağımızın röntgen camında gayet sıhhatli görünüşü, hırıltılı yürüyüşümüze uydurduğumuz devrim romantizmi ve her defasında elimize tutuşturulan yanlış adresler…

- 200 gram olsun, tuzlu olsun.
- Kabak çekirdeği de ister misin abi?


Sorulması gereken soruyu yinelemek gerekiyor? “Tütmesi gereken ocak nerde?” mısraı ile Muhammed Ali’nin sağ kroşesini sol yanağımıza indiren İsmet Özel, Münacaat şiirinde mtarihin en çetrefilli sorularından birisini mgömleğimizden içeri bırakıyor. Doğunun yedinci oğlunu doğuran ev, ateşin önünde perişan ve ateşin içinde hür olan anne nerede? İlk gençliğimizle birlikte suratımızda bir gurur nişanesi olarak taşıdığımız o hüznü nerede unuttuk? Saçlarımıza kredi kartı ekstrelerinden devşirdiğimiz akları, yine kredi kartlarından devşirdiğimiz boyalar ile kapatıyoruz. Beğenme ve beğenilme arzumuz için mücadele veriyoruz. Sana kendini gösterecek bir aynaya sahip değilsin. Aynalar insanı insana göstermekten aciz, denk düşmüyor aynaya verdiğimiz pozlar içimize.

- Turabi birinci mi oldu?
- İzlemedin mi?


Ramazan ayı münasebetiyle tertip edilmiş bir ilahi konseri. Sahnede koro halinde tekrarlanan, saba makamınca söylenen o meşhur cümle: Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. Önde deri koltuklarında protokol abiler ve eşleri, onlara yapılan çay servisleri, üzümlü kek ikramları, arka tarafta beyaz plastik sandalyeler üzerinde maneviyat iklimine ortak olmak üzere bir araya gelen şehir ahalisi. Birlik ve beraberlik adına muazzam bir tablo örneği. Hindistan’dan bir manzara bu, kast sistemi hala devam ediyor sanırım. Hindistan?

Gidecek bir düğün mü kaldı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.